‘’Gratitude helps you fall in love with the life you already have”

Wat is dankbaarheid?

Dankbaarheid is wanneer je bewust de focus legt op de positieve dingen die zich op dat moment in je leven afspelen. Je bent blij met wat je hebt en voelt hier een enorme dankbaarheid voor. Je kunt bijvoorbeeld dankbaarheid voelen voor de dierbare mensen om je heen, de mogelijkheid tot wandelen in de natuur, je huis, je baan of het telefoontje waarna je helemaal ging stralen.

 

Wanneer je bewust dankbaar bent, maakt dit je gelukkiger. Dit heeft niet alleen invloed op jezelf, maar ook op de mensen om je heen. Jij wordt je bewust van bijvoorbeeld de vriendschap die je hebt met je beste vriendin. Dit zul je onbewust naar haar gaan uitstralen. Dankbaarheid zit hem vooral in de kleine dingen in het leven. Hoe meer je je bewust traint om de kleine dingen op te merken, bijvoorbeeld het zonnetje wat schijnt of het stoplicht wat ineens op groen ging, hoe gelukkiger en dankbaarder je je kunt voelen. Je traint jezelf op deze manier om niet afhankelijk te zijn van materialistische dingen. Je stelt jezelf daarentegen in staat om een dankbaarheidsgevoel op te roepen bij de kleine dingen.

Dankbaarheid is dus in staat om je gemoedstoestand om te schakelen en je positief en enthousiast te laten voelen. Op deze manier heeft dit veel invloed op je dagelijks leven.

Welke voordelen heeft dankbaarheid?

 • Wanneer je regelmatig je dankbaarheid uit, voel je je gelukkiger. Dit kan zowel op jezelf, als op mensen in je omgeving zijn
 • Dankbaarheid helpt je door mindere periodes in je leven heen
 • Je maakt een diepere en bewustere verbinding met jezelf en stelt jezelf in staat om op een dieper level te genieten van de ervaringen en situaties in je leven
 • Je geeft meer waardering aan je leven
 • De band met je sociale contacten wordt sterker. Door je dankbaarheid te uiten naar belangrijke mensen om je heen, verstevig je de band met hen en kun je tot het besef komen dat de band die je hebt niet vanzelfsprekend is

Ik ben zelf bewust bezig met dankbaarheid. Elke ochtend schrijf ik in de ‘five minute journal’. Dit is een journal die speciaal gericht is op het uitoefenen van dankbaarheid en het bewust stilstaan bij het begin en het einde van je dag. Elke dag schrijf je op waar je dankbaar voor bent, wat er die dag gebeurde, wat de dag leuk maakte en ook wat er verbeterd kan worden. Je creëert hiermee een bewust moment voor jezelf, wat een positieve uitwerking heeft op je dagelijks leven. Doordat je aan het begin van de dag hier bewust tijd voor vrijmaakt, zet je de dag positief in. Dit heeft je brein door en kan je gedurende de dag onbewust helpen.

Zoals ik hierboven al vertelde kun je dankbaarheid vinden in de kleine dingen. Mijn tip aan jou is: ga hier de komende dagen eens bewust mee aan de slag. Creëer hiervoor een vast moment, zodat het uiteindelijk een gewoonte gaat worden. Om te beginnen kun je onderstaande vragen beantwoorden:

 1. Waar ben je dankbaar voor op het gebied van relaties
 2. Waar ben je dankbaar voor op het gebied van werk
 3. Waar ben je dankbaar voor het gebied van je leven

Vervolgens kun je een stapje dieper gaan maken met de volgende vragen:

 1. Voor welk klein ding, wat je dagelijks gebruikt, ben je dankbaar?
 2. Voor welk talent dat je bezit ben je dankbaar?
 3. Voor welke vriend of vriendin ben jij het meest dankbaar? Welke eigenschap in deze persoon waardeer je?

Ik hoor je denken: ‘moet ik nou altijd maar positief en dankbaar zijn?’ Goede vraag! Dankbaarheid zal er niet voor zorgen dat je hypotheek wordt betaald of dat je nooit meer hoeft te werken. Het punt wat ik wil maken is dat je rust creëert in je hoofd en je positiever en dankbaarder in het leven gaat staan. Je zult meer gaan genieten, je vrijer voelen, extra diepgang in relaties voelen en dingen aantrekken die je graag wilt. Dit alles heeft te maken met de ‘law of attraction’. Leg de focus op dingen die je graag wilt, wees dankbaar en voel dit in elke spier in je lichaam. Waar je je aandacht op richt, zal gaan groeien.

‘’A grateful heart is a magnet for miracles’’

Tenslotte wil ik je een uitdaging meegeven. Het is vrij gemakkelijk om je dankbaarheid op te schrijven. Je gaat zitten, pakt pen en papier en schrijft een aantal punten voor jezelf op. Ga eens een stap verder en toon je dankbaarheid. Hiermee bedoel ik dat je het tegen iemand gaat zeggen, in plaats van dat je het voor jezelf opschrijft. Door het op deze manier te doen zul je zien dat je de ander een enorme boost kunt geven. En ja, dit is toch fantastisch?! Daarnaast zul je hiermee ook je eigen gevoel van dankbaarheid vergroten. Win-win situatie zou ik zeggen!

Ik ben heel benieuwd: schrijf jij dankbaarheidspunten op? Zo ja, welke voordelen ervaar je?

Geschreven door: Liset Schuitert

 1. I was pretty pleased to discover this great site. I need to to thank you for your time for this particularly fantastic read!! I definitely appreciated every part of it and I have you book marked to see new stuff on your blog

 2. bets10 giris 25 april 2022 at 11:55 - Reply

  As soon as I noticed this website I went on reddit to share some of the love with them. Dino Danz

 3. Nice post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon on a daily basis. Its always helpful to read through articles from other writers and use something from their web sites.

 4. נערות ליווי 11 mei 2022 at 16:06 - Reply

  “May I just say what a comfort to find somebody who genuinely understands what they are discussing on the internet. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. More and more people ought to check this out and understand this side of the story. It’s surprising you aren’t more popular because you definitely possess the gift.”
  נערות ליווי פרטיות