Denk jij dat motivatie de weg naar succes is?

Je hoofd zit vaak vol frustratie, omdat je heel graag je dingen wilt bereiken maar elke keer lukt het niet en stop je. Vervolgens besluit je om volgende week weer opnieuw te beginnen, maar mislukt het telkens weer. Je komt in een vicieuze cirkel terecht en weet niet hoe je hier zelfstandig uit moet komen. Je wilt mega graag, maar weet nog niet hoe.

Ik zie en spreek vaak mensen die denken dat motivatie de belangrijkste factor is naar succes. Mensen proberen van alles te veranderen vanuit motivatie of ze denken dat ze per se gemotiveerd moeten zijn om hun doelen te behalen.

‘’The difference between who you are and who you want to be is what you do.’’

Laten we dit even van dichtbij bekijken. Je zou kunnen zeggen dat je nu gemotiveerd bent om…

  • Elke ochtend om 6 uur op te staan, maar na drie weken heb je de handdoek al in de ring gegooid
  • Elke dag in een dagboekje te schrijven, maar na een aantal weken ligt je notitieboekje in een hoekje geslingerd
  • Voedzamer te gaan eten, maar na een aantal weken hou je het al niet meer vol

Zie je wat hierboven gebeurt? Je start ergens mee, maar je houdt het niet vol. Je zult je vast afvragen wat de gouden tip is om je doelen te bereiken. Je dacht dat dit motivatie. Echter ga ik je nu vertellen dat motivatie bullshit is. BULLSHIT?! Jup, bullshit. Motivatie gaat je misschien helpen op de korte termijn, maar wil je écht resultaat, dan zul je zelfdiscipline moeten ontwikkelen.

Zelfdiscipline kun je omschrijven als de capaciteit die iemand heeft om op een actieve manier aan lange termijn doelen te werken en laat zich daarbij niet tegenhouden en kan verleidingen en/of afleidingen weerstaan. Wanneer je veel zelfdiscipline bezit heb je een hogere focus en voer je acties uit die in direct verband staan met je doel.

‘’Discipine is choosing between what you want now and what you want most.’’ – Abraham Lincoln

Ik begrijp dat dit overweldigend klinkt en dat het voelt alsof je hier veel voor moet laten. Maar geloof me, alles valt en staat met discipline. Echter is het de ene keer makkelijker dan de andere keer. Maar hé, ik weet zeker dat jij het kunt!

Omdat ik je nu niet zomaar in een zwart gat wil laten vallen, heb ik een aantal tips voor je. Mijn missie is om ambitieuze mensen te laten groeien op het gebied van hun mindset, zodat ze meer zelfvertrouwen krijgen en meer uit hun leven gaan halen.

Het verbeteren en verhogen van je zelfdiscipline is één van de factoren die dit mogelijk maken.

Om dit voor elkaar te krijgen is het van belang om eerst de basis helder te krijgen. Bedenk voor jezelf op welk vlak van je leven je kan verbeteren. Is dit op het gebied van relaties, gezondheid of werk? Vervolgens ga je stilstaan bij wat jou motiveert. Waar haal jij je motivatie uit? Het is hierbij van belang dat deze motivatie intrinsiek is, dus dat het uit jezelf komt.

Minimaliseer daarnaast zoveel mogelijk afleidingen. Je bent het gemiddelde van de vijf mensen om je heen, dus wees je bewust van de mensen om je heen en wat je van wie overneemt. Alles is energie en dit heeft onbewust veel invloed op je gedachten en acties.

Mijn volgende tip is om een dagelijkse structuur in je leven aan te brengen. Maak hierin tijd vrij om dagelijks aan de doelen te werken die je voor jezelf gesteld hebt. Dagelijks? Ja, dagelijks. Geen excuses, maar elke dag werken aan je zelfdiscipline. Op den duur zal dit een gewoonte worden, omdat je er elke dag bewust aan werkt. Maar dit kost tijd. Alle gewoontes die je nu hebt, zijn gemaakt in het verleden. Gewoontes zijn dingen die je misschien al je hele leven doet op een bepaalde manier.

En ja, jij wilt nu zelfdiscipline ontwikkelen, je doelen bereiken en meer uit je leven gaan halen. Lucky you kun je gewoontes veranderen, maar je zult hiervoor eerst je zelfdiscipline moeten verbeteren. Waarom? Omdat gewoontes hardnekkig zijn en je hiervoor ijzersterk zult moeten om dit te doorbreken. You got this!

Het is zoveel makkelijker en sneller om iemand naast je te hebben die met je meekijkt. Klik hier om een coachsessie aan te vragen waarin we samen naar je persoonlijke situatie gaan kijken. Ik kan niet wachten!